Aktuality

JIŽNÍ VĚTEV Čs.PONY EXPRESSU – 16. – 17.8.2011

JIŽNÍ VĚTEV Čs.PONY EXPRESSU – 16. – 17.8.2011


Letošní ročník začínal pro jižní větev zhruba hodinu před půlnocí 16.8. Vyráží se od hraničního přechodu Studánky, kde už několik hodin před startem byli nachystaní jezdci – tedy letitý ponyexpressácký bard Pavel Procházka s nováčkem Michalem Jílkem.
Nastala chvíle odjezdu –22h50min.16.8.2011 a oba jezdci vyrážejí do tmy. Mají před sebou přibližně 20km.S předákem v doprovodném voze se uvidí tak v polovině na předávacím místě na Lipně. Tam se také s halasem poštovní trubky přiřítili o půlnoci a pokračovali směrem na Vyšší Brod.
Doprovod tam po silnici byl za chvíli a viděl připraveného jezdce Pepu Hýbka. Neměl ale u vozíku nachystanou svoji osvědčenou kobylku ! Tentokrát tam stál černý hřebec – ovšem tak trochu vycpaný pilinami a houpací.Nakonec se vše vysvětlilo. Kobylka byla také nasedlaná a připravená a toto byl kůň pouze náhradní, kdyby se s kobylkou cokoliv stalo. Naštěstí Pepa i jeho klisna zvládli vše bez problémů a v pořádku dovezli poštu na další předávku v Omlenicích.
Odtud vezli poštu ostřílemí matadoři Pony Expressu Pavla Tláskalová a David Kunkela. Na další předávce na ně čekala Davidova žena Helena, která vezla poštu do Českých Budějovic.Tato předávka je u restaurace Koňská dráha a kousek odtud jsou ještě zachovalé koleje od koněspřežné dráhy,která vedla z Linze do Č.Budějovic.
 To už se začalo rozednívat a Markovi Zábranskému Helena předávala za denního světla.
Marka čekal nelehký úsek přes Budějovice, v ranní špičce o to těžší. Předák v doprovodném vozidle mu sice „kryl záda“ a oranžovým majáčkem dával ostatním znamení,že se před nimi děje něco neobvyklého, ale jako vždy i letos se našli tací řidiči,kteří na koně na vozovce nebrali ohled. Naštěstí Markova Brenda je kliďas.
Uprostřed polí u obce Ševětín předal Marek mochilly s poštou další jezdkyni Pavlíně Juranové. I ta dovezla poštu v pořádku na další předávku v Soběslavi. Tam byli nachystaní jezdci dva –Honza Pán a jeho letošní greenhorn Jan Hála.Nabrali směr do města Tábora na předávku u restaurace Pintovka. U Pintovky byl otevřený POŠTOVNÍ ÚŘAD, který měl na starosti  pošťák Jan Holešovský. A protože byl zrovna v přilehlém lesíku na výletě dětský letní tábor, přibylo mu mnoho nových pohlednic. Jezdci dorazili,přidaly se nové zásilky a na další úsek vyrazili Jozef Zelina s greenhornem Otou Kozlem. Ti poštu také přivezli v pořádku do Jetřichovic.
Tam už na ně čekala Míša Ployerová a i s poštou uháněla k Sedlčanům.Zde je předávka na náměstí a jako každý rok zde probíhala pod dohledem městské policie. Tentokrát to bylo opravdu zapotřebí, protože náměstí se opravuje a velebí a je téměř celé rozkopané.Cipajs –
jezdec,který zde čekal na poštu,budil se svým koněm patřičnou pozornost. Dokonce přispěchala i reportérka místního plátku, udělala krátký rozhovor s předákem a pořídila pár fotografií.
To už tu ale byla Míša s poštou. Rychle se přehodily mochilly a Cipajs se vydal na svůj úsek.V pořádku předával v obci Libčice posledním jezdkyním jižní větve Báře Šedivé a Janě Pešíkové, která jela svoji první jízdu,tedy jako greenhorn. Holky sice měly během cesty dvě menší kolize (brod a pád koně), ale poštu dovezly do Stříbrné Lhotky v pořádku a včas.
Letošní jízda tedy byla v podstatě pohodová a bez úrazů jezdců i koní, což je také podstatné.Nutno pochválit jezdce nejen za výborně odvedenou práci pro firmu Pony Express, ale i za to, že všichni bez výjimky si berou za své to, že jsou součástí celku a i jejich přičiněním dopadá celá akce dobře.Nejde o žádné dostihy a lámání rekordů, ale o to, aby pošta jela bez zbytečných zdržení a prodlev.
Od startu ve Studánkách do Stříbrné Lhotky zvládli jezdci všech dvanáct úseků jižní větve v čase 19hod.10minut.

Vydáno 27.09.2011
Lidka
#http://www.suchdol-nad-odrou.cz/http://www.western-jaan.cz/