Aktuality

17.8.2011

... ,,máme poštu v Čechách, Slováci přijeli s předstihem, dám vědět až vyrazí ze Suchdola nad Odrou, ahoj Lidka,, ...
Tak dlouho očekávaný den je tady. Pony Express, dnes už evropský, překročil Slovensko -České hranice.A tím se rozběhla štafetová přeprava pošty přes naše území do Německa.
Jsou 4 hodiny ráno, nakládám svoji kobylku Lucku. Máme spoustu času, ale co kdyby..
,,Musíme být holka připraveni včas, tak nevrč, začíná nám služba.,,
Cesta na předávku v Drahobuzi, jedné z těch na trase Západní větve, proběhla bez  problémů.Vyložit, přečistit Lucku, poslední kontrola výstroje, nasedlat a začíná  čekání  na kamarády jedoucí na svém úseku před námi, kteří by měli převzít poštu od traperů na Labi v přístavu u Roudnice nad Labem.
Nervozita se začíná s blížícím časem zvyšovat. Nemám ještě parťáka, něco se muselo stát, jezdí vždy na čas. Hlas trumpetky ohlašuje příjezd pošty. Na návsi zazní klapot  kopyt. ,,Ahoj, ahoj. Vše je pořádku máme náskok, trapeři nepřijeli, škoda. Kde máš parťáka?
Nevím, něco se mu muselo stát.,,
Předák mi dává mochilu... ,,Počkáme ještě chvilku, máme něco najeto, je to divné.,,
,,Už jede!!!!... Měl jsem problém po cestě, už je vše v pořádku, tak jak má být.,, Jsme v plném počtu, vyrážíme na náš úsek Československého Pony Expressu. Koně začali ukrajovat první kilometry, tak jako roky před tím. Včera tu pršelo, jsem zvědavý, co nám déšť připravil za překvapení. Nedalo na sebe dlouho čekat. Splavená  hlína z kukuřičného pole zatarasila cestu, jinudy se jet nedá, vracet se, ztráta času. Díky klidu koní jsme tuto překážku překonali bez šrámů, snad nás už nic horšího nečeká.
Další cesta už ubíhala tak jak má. Mlha nás doprovázela až do našeho cíle v Kravařích, kam jsme dojeli v časovém limitu, mochilu předali v pořádku ...
Podání ruky s parťákem zakončilo mou dvacátou účast při jízdě Pony Expressu.
Malé ohlédnutí nazpátek, proběhlo mi hlavou. Kolik jsem poznal za ty roky zajímavých lidí, někteří už nejsou bohužel mezi námi, kolik zážitků se přihodilo po čas těchto jízd, vedro, tma, bouřky, obrovské močály, mlhy, i zranění ... vše stojí za to, Pony Express musí jet ...
Poděkování patří mým klukům, Michal a Tom, parťáci na cestách, tak jako i letošní ročník...
Michal Struk, jezdec České západní větve..

Vydáno 25.08.2011
Lidka
http://www.suchdol-nad-odrou.cz/#http://www.dverecag.cz/